Bra att veta

när du bokar en resa

Flygbiljett

I flygbokningar är det viktigt att namnet är korrekt stavat, med ditt första förnamn utskrivet och med rätt ordningsföljd på övriga namn, det skall stå på samma sätt som i passet. När biljetten väl är utställd kan ändringskostnader bli upp till 100% av priset (beroende på typ av biljett.). Kom ihåg att fråga din resesäljare om villkoren - kanske det lönar sig för dej att välja en omboknings- eller avbokningsbar biljett.  Air-Sea biljetter innebär att man flyget ena vägen och tar färja den andra vägen, vi kan ofta erbjuda ett bra pris för kombinationen.

Pass och visum

Vi rekommenderar alla som reser att ha ett giltigt pass med sig. Inom Schengenområdet räcker det i princip med ett ID kort, men passet är det starkare dokumentet.

En del länder kräver att passet ska vara giltigt i upp till sex månader efter att du kommit hem. Det är alltid resenärens ansvar att ordna med visum och kontrollera vilka regler som gäller för in- och utresa, pass och visum, men vi hjälper gärna till och kan ofta svara på frågor om vilka regler som gäller.
Till USA behövs ett inresetillstånd som kallas ESTA, mtosvarande tillstånd behövs även för resa till Australien och Nya Zeeland. Många länder krävs visum, vi rekommenderar att bekanta sig med landets regler på deras egna hemsidor för tull, immigration och gränsbevakning. Observera att det i vissa fall krävs ett dokument eller en avgift vid utresa från landet.

 

Reseförsäkring

En reseförsäkring gäller under resans gång och ersätter sjukdomskostnader och eventuell hemtransport. Kom ihåg avbeställningsskyddet, som ersätter dina kostnader om du på grund av sjukdom inte kan åka på resa. Avbeställningsskyddet kräver oftast att försäkringen tecknas i samband med bokningen, men här skiljer sig försäkringsbolagen åt. Vi rekommenderar att alla som är ute och reser har en reseförsäkring. Kontrollera försäkringsvillkor och försäkringens giltighet före resan. Bagageförsäkring kan läggas till reseförsäkringen, Axtours förmedlar Ömsens reseförsäkringar.

Särskilda resevillkor

De flesta bokningar har regler gällande av- och ombokningar, som beror på flygbolagets och övriga tjänsteleverantörers villkor, fråga efter vad som gäller om du är osäker.

Flygbiljetter är om inte speciellt överenskommet oftast inte av- eller ombokningsbara. Hotellen liksom kryssningsrederierna har mycket varierande villkor.

När det gäller våra gruppresor så har de alltid sina egna bokningsvillkor, du hittar dem oftast längst ned i resebeskrivningen.

Användbara länkar